Despre David Șerban

David Șerban, campion anduranță clasa GT4 – Campeonato Espanol de Resistencia

David Șerban, campion anduranță clasa GT4 – Campeonato Espanol de Resistencia

La 17 ani, mulți puști de vârsta lui nici măcar nu au văzut în realitate o mașină de curse. Poate doar prin jocurile video, acolo unde accidentele înseamnă o supărare în plus și o viață în minus. O viață din cele 3, 4, 5 pe care jocul le pune la dispoziție. Însă în viața reală, nu există loc de greșeală. Orice greșeală se plătește scump. David a avut suficient timp să învețe acest lucru, încă din primii ani de viață, atunci când a avut ocazia să pună pentru prima dată mâna pe un kart. 

Însă de atunci și până acum, pasiunea pentru viteză și motoare cu mulți cai putere l-a transformat în multiplu campion, atât în țară cât și în străinătate în competițiile de anduranță. 

 

Karturile, prima pasiune

Poate că David nici nu își imagina atunci când a pășit pentru prima dată pe un circuit de karting, că în doar câțiva ani va ajunge să urce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. Și nu doar la karting. Și nu doar în România. Ci și în Spania, țară unde a făcut senzație în 2019 în CER-GT, Campionatul de Anduranţă al ibericilor. 

A mers la karting când avea doar 9 ani și, ca orice băiat de vârsta lui era dornic să învețe să conducă. Repede. Tot mai repede. Mai repede decât toți ceilalți. Și chiar dacă anii au trecut, cupele au început să se aduse în palmaresul micului David, pasiunea a rămas aceeași. Ba chiar a crescut în intensitate! Ce-ar fi dacă?

Și de la karting la motorsport nu a fost decât un pas. Un pas mic pentru el, firesc pentru toți cei care l-au susținut și au crezut în talentul său înnăscut, dacă ne gândim că de la 13 ani participă la cursele de anduranță. Cot la cot cu piloți experiementați cu care se luptă de la egal la egal. Și pe care iată, îi și învinge, după cum arată cronometrul. 

“De obicei, ceilalți piloți se uită ciudat când mă văd la boxe. Mai ales prima dată când văd că eu sunt cu mașina asta și nu particip la clasa mică. Se uită foarte ciudat pentru că nu li se pare că aș putea să particip cu ei.”

“De obicei, ceilalți piloți se uită ciudat când mă văd la boxe.” mărturisea David într-un interviu. Mai ales prima dată când văd că eu sunt cu mașina asta (n.r. Audi R8 R8 LMS GT4, mașina cu care concurează David) și nu particip la clasa mică. Se uită foarte ciudat pentru că nu li se pare că aș putea să particip cu ei.”

Și asta tocmai pentru că în general, cursele de anduranță presupun un consum psihic și fizic intens, solicitând pilotul la maximum, timp de o oră sau două, în funcție de durata cursei. Însă David are la activ sute de ore de karting, sute de ore de pilotaj, sute de ore de antrenament ce îi dublează pasiunea. 

 

Podiumul, un loc pe care David l-a cunoscut de mic 

Și asta pentru că David este ambițios. Și știe că fără o mașină performantă și o echipă puternică, un pilot nu poate face mare lucru. Chiar dacă este talentat și chiar dacă își dorește foarte mult să câștige. Dar alături de echipa Willi Motorsport și Carbogaz Racing, începutul său competițional nu putea fi decât încununat cu rezultate deosebite. 

Astfel, cariera sa în racing a început în 2018, atunci când David, la volanul unei mașini mai mici, o Ginetta G40 GT5, a câștigat Romanian Endurance Series. Însă în scurt timp, a reușit să atingă limitele acelei mașini, ducând-o până în punctul de maximă performanță. Și-atunci a devenit evident că pentru sezonul următor talentul său are nevoie de o mașină pe măsură. Așa s-a petrecut trecerea la Audi R8 R8 LMS GT4 cu care concurează în prezent. 

Deși are deja două titluri de campion în palmares, David are drept țintă pe termen lung titlul de Campion European. Chiar dacă anul acesta pandemia i-a zădărnicit planurile și știe totodată că pentru un astfel de titlu este nevoie de mult mai multă muncă, David continuă să se antreneze și să facă performanță în cadrul fiecărei curse la care participă. 

“Mersul pe stradă cu mașina este diferit de mersul pe circuit. Sportul e sport, mersul pe stradă este mers pe stradă. Nu ar trebui confundate!”